Fenykl

Léčitelé jej používají především při nadýmání, poruchách trávení a chorobách dýchacích cest, jako prostředek podporující tvorbu mléka kojících žen a všeobecně jako přísada upravující vůni a chuť léčivých přípravků. Nejnověji se doporučuje jeho užívání po chemoterapii a ozařování.

V kuchyni lze fenykl použít téměř ke všemu. Od ryb, masa, přes saláty, majonézy až k nálevům při zavařování, omáčkám a při výrobě likérů.  Můžeme ho ppužít jako koření a zeleninu. Jako koření se používají jeho semena, kterými dochucujeme zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Za zeleninu jsou považovány jeho řapíkaté zelenobílé listy, které tvoří tu „divnou cibuli“ a které jsou vhodné zejména do salátů. Je to vynikající dietní a detoxikační prostředek po celý rok - váže na sebe tuky a jedovaté látky.